NORTH MISSISSIPPI ALLSTARS - UP AND ROLLING

Het ‘North Mississippi Allstars’ collectief, opgericht in 1996, is inmiddels een begrip en doet onmiddellijk aan de broers Luther en Cody Dickinson denken met hun southern rock en rootsy blues. Beide zangers zijn muzikaal uitermate begaafd. Bovendien kan de fantastische Cody, één van mijn drummerfavorieten, met zijn drumslagen zowat de koppigste slapende geesten wakker maken oprijzend vanuit het slib aan de Mississippi oevers. Gitarist Luther van zijn kant is dermate veelzijdig dat hij zowat bij om het even welke band kan aansluiten, hetzij bij de ‘Black Crowes’, de ‘South Memphis String Band’ met Alvin Youngblood Hart of ‘The Mississippi Mudbloods’ met Ian Siegal. Maar zoals hun in 2009 overleden vader Jim Dickinson zijn zoons aanmaande: wanneer zij samen spelen zijn zij op hun best, wat zij nog bewezen op het Blues Peer festival in de zomer van 2012. In 2008 hadden zij na tien jaar NMA - en een vijftal gezamenlijke albums - besloten om tijdelijk hun eigen weg te gaan, elk op hun manier de erfenis van hun vader voortzettend. Het duurde echter geen twee jaar of zij kwamen opnieuw samen om een hernieuwde impuls te geven aan de North Mississippi Allstars, dat resulteerde in 2013 met het magische studioalbum, "World Boogie Is Coming", grotendeels opgenomen in de ‘Zebra Ranch Studio’ in Hernando, destijds door vader Jim opgericht. Behalve Luther en Cody spelen op dit album nog een select groepje muzikanten mee waaronder Chris Chew, Lightnin’ Malcolm, Duwayne en Garry Burnside, Alvin Youngblood Hart, The Babies en de London Souls.

Twee jaar later verscheen het album "Freedom & Dreams" (2015) dat ze samen opnamen met Anders Osborne en nog eens twee jaar later "Prayer for Peace" (2017), en voor dezelfde lijn te volgen is er nu ook twee jaar later het nieuwe album "Up And Coming" van de North Mississippi Allstars, met een zeer indrukwekkende lijst van gasten, vergelijkend met hun "World Boogie Is Coming" album, maar nu met Mavis Staples, Jason Isbell, Cedric Burnside, Duane Betts en Otha Turner, de inspiratiebron van deze plaat. En zo komen we aan het verhaal achter deze nieuwe plaat. In 1996 reisde een Texaanse fotograaf, Wyatt McSpadden, naar North Mississippi om lokale muzikanten te fotograferen. De broers Luther en Cody Dickinson waren net ten zuiden van Memphis opgegroeid en sneden hun tanden in het experimentele rock & roll-spel, maar ook in het rootsrepertoire van hun vader. Hun voeten werden stevig in de modder- en muziekscene van North Mississippi geplant, en ze waren enthousiast om Wyatt rond te leiden in hun gemeenschap, om hem kennis te laten maken met de muzikale families van Otha Turner, RL Burnside en Junior Kimbrough. Een maand nadat McSpadden die foto's had genomen, maakten de pas gevormde North Mississippi Allstars hun debuutalbum "Shake Hands with Shorty" (2008), waarbij ze het concept van hun vader’s roots, muziek als kader voor improvisatie integreerden en experimentele/psychedelische uitstapjes vermengden met de folksongs van Hill Country. In slechts enkele jaren tijd zou hun leven dan voorgoed veranderen. Meer dan twee decennia lang zouden ze de meeste foto's niet meer zien, totdat McSpadden de broers in 2017 opspoorde. Luther en Cody wilden meteen een nieuw album maken gebruikmakend met deze foto's, want de muziek die hun leven veranderde, werd in deze foto's vastgelegd, en daarbij kunnen de broers illustreren hoe de Mississippi-muziek in 1996 klonk, en hoe het nu klinkt.

"Up and Rolling" neemt de luisteraars mee op een tournee door deze levendige en landelijke gemeenschap: door de heuvels en langs de binnenwegen naar Otha's huis, naar de nachtclub van Junior Kimbrough en de huisfeesten van RL Burnside. Naast eigen nummers hebben ze met hulp van Cedric Burnside en Sharde Thomas, de kleindochter van Otha Turner's kleindochter, een aantal van hun favoriete songs van deze lokale helden nieuw leven ingeblazen. Sharde Thomas is ondertussen Luther's favoriete zangeres geworden en naast het duet met hem op RL Burnside's razende "Peaches", zingt ze ook met Luther op Otha's "Call That Gone". Mavis Staples laat de NMA hun meeslepend spel spelen in de klassieker "What You Gonna Do" , een nummer dat oorspronkelijk op het essentiële album "Freedom Highway" van The Staples Singers uit 1965 verscheen. Meteen een topnummer op deze plaat, een gospel die gewoon in hun versie lekker funky klinkt. Jason Isbell verschijnt in het nummer "Mean Old World", een song dat al jaren in de Dickinson familie zat, want hun vader nam dit nummer vroeger nog op met Duane Allman en Eric Clapton tijdens de Layla-sessies. Cody kwam aandraven met een nieuw arrangement en wilde samen met Jason en Duane Betts deze bougie versie brengen als een episch statement over de moderne rootsrockgitaar. Wederom een hoogtepunt! Andere covers zijn er verder van onder andere R.L. Burnside, Pops Staples, Little Walter en Junior Kimbrough. Luister beslist ook naar de andere niet vernoemde songs op deze plaat want het swingt werkelijk van begin tot einde.

In 23 jaar tijd heeft North Mississippi Allstars tien veelgeprezen studioalbums uitgebracht, waarvan er drie genomineerd zijn voor de Grammy Awards in de categorie 'Blues Album of the Year'. Luther Dickinson heeft ook nog eens vier Grammy Award nominaties in verschillende categorieën verzameld. Met hun nieuwe album "Up And Rolling" vatten de North Mississippi Allstars op imponerende wijze hun muzikale roots en inspiraties samen, en doen ze de traditie van de Mississippi Hill countryblues alle eer aan. Een feest der herkenning, met bovenal veel hoogstaande muzikale kunsten. "Up And Rolling" vat dan niet alleen op treffende wijze hun geschiedenis samen, maar ook hun uitzonderlijke sound, vaardigheden en aantrekkingskracht. Binnenkort te zien in Utrecht waar ze het Ramblin Roots festival zullen afsluiten. Meteen ook hun enige concert in de Benelux. Dus zeker niet te missen, ik tel de dagen nu al af.

 

 

 

19 oktober 2019 @ Ramblin’ Roots Festival, TivoliVredenburg, Utrecht

 

Artiest info
Website  
 

label: New West
distr.: PIAS

video